AKC

De enige en de echte......

  nv "Antwerpse Kreeften Centrale"sa    

                        Stenenbrug 48 te Borgerhout B-2140 BelgiŽ.

 

 

 
©    - Om eens en voor altijd alle misverstanden uit de wereld te helpen, vestig ik hiermee de aandacht op het feit dat de oprichter en de geestelijke vader van de enige en de echte "Antwerpse Kreeften Centrale ô , met de afkorting "AKC" ô, van de benaming uit de jaren zestig exclusief van de heer Barrois FranÁois zijn.
 
De hoofdzetel en het centraal verkooppunt ervan was te Antwerpen - Borgerhout op Stenenbrug 48.  
 
De werken en afwerking van de inrichting van het Homarium startte op 01/04/1967 en was voltooit op 30/09/1967. 
De opening was eindelijk mogelijk na zes maanden van intense bouwwerken aan de installatie. Bij deze werken werd de begeleiding van de heer Arkell (Britse nationaliteit) van  Ets. Charlier ten zeerste op prijs gesteld.
 
Op 04 oktober 1967 vond de officiŽle opening plaats, dit in het bijzijn van de minister van landbouw van Ierland. De reden hiervoor was dat het merendeel van de toenmalige invoer uit Ierland kwam. Na de plechtigheid werd hem een lunch kreeften festijn aangeboden in restaurant "Het Massenhof" te Massenhoven.  
 
Mr. Barrois was de houder van het uitvinderoctrooi op de filter installaties en de werking van zijn Homarium, dit om kreeften en andere schaaldieren in leven te houden en ze zo bij de consument vers - levend aan te bieden. Deze vinding en octrooi leverden hem in 1970 een bronzen medaille op tijdens het Internationale uitvindersalon, te Brussel.
 
De verkoop van deze luxe voeding was gericht naar de horeca maar ook was er een dagelijkse verkoop aan particulieren. De kreeften konden ook dagelijks bewonderd worden door het publiek in de grote betonnen kreeftenbakken. Diverse scholen kwamen regelmatig op studiebezoek om informatie op te doen over de kreeften en schaaldieren.  
Mr. Barrois legde eigenhandig de contractuele overeenkomsten vast in Engeland, Ierland, ScandinaviŽ, Canada en Turkije. Zo had hij over gans Europa de nodige contacten om daar de kreeften en andere schaaldieren in exclusiviteit aan te kopen. Een gegeven moment was hij erin geslaagd de Antwerpse Kreeften Centrale de alleen verkoop en exclusiviteit voor BelgiŽ te bezorgen. Alle aanvoer op dat moment moest gebeuren via "AKC" . Dit was voor Barrois het moment om de "Keur Kreeft" in BelgiŽ te lanceren. Deze Kreeften werd aan de staart voorzien van een gouden labeltje bestaande uit aluminium, dat borg stond voor versheid en kwaliteit.  Een uniek concept in Europa en daar buiten!
De volgende stap was het oprichten van diverse bijhuizen, te Kortrijk (West-Vlaanderen) en te Hasselt (Limburg).  
Wegens de enorme transportkosten, die het product steeds duurder maakten, en de praktische moeilijkheden die daaraan verbonden waren, ontwikkelde bij de heer Barrois de gedachte zelf een (cargo) vliegtuig aan te schaffen. Dit zou het transport van de visproducten gemakkelijker maken, sneller en efficiŽnter. Dit om het transport te verzekeren wanneer er behoefte aan was.  

 

 
 
   

Daarom werd er geopteerd om een A-B26  ex- bommenwerper (A-B26) uit WOII aan te schaffen die omgebouwd werd om het transport van AKC aan te kunnen. 

AA Mijn B26 model type Invader.jpg (32667 bytes)

Dit type toestel werd aangeschaft in de USA en overgevlogen naar BelgiŽ en kreeg als thuisbasis de luchthaven van Deurne(Antwerpen)

 
Deze luchthaven kampte in de late jaren zestig nog steeds met bestaansmoeilijkheden. 
 
 Later werden de aandelen van Mr. Barrois en die van de "Antwerpse Kreeften Centrale" (AKC) verkocht en overgedragen aan de heer Mr. Peeters. G, en die zijn vennoten.
Het resultaat van deze overname resulteerde naar een regelrechte fiasco daar de nodige kennis en ervaring niet aanwezig was. Trouwens was er sindsdien geen degelijk beleid en waren  allen de betrokken personen gefixeerd op winst bejag.
De A-B26 die deel uitmaakte van een juridisch beslag, wegens het niet betalen van de taksen, werd uiteindelijk na jaren van verval geschonken aan het Koninklijke luchtvaart museum, te Brussel waar er een poging werd ondernomen het toestel terug te restoreren en om te bouwen naar zijn originele uitvoering, wat ook eigenlijk niet gelukt was.
 
 
 
 
 
Niet tegenstaande alles:
 
Wens ik, de zaakvoerder van de originele AKC, dan ook al onze klanten van destijds: 
de restaurantuitbaters, de traiteurs, de vishandelaars alsook de particulieren klanten nog eens extra te bedanken
voor het gegeven vertrouwen aan mij en de AKC.ģ 
 
 

 

Het business kaartje van weleer waar rond heel wat te doen is geweest.

Dit is het enige en echte!!!!

 

 

 

   Het vangen en het wegen.       

       AKC 1967.jpg (735559 bytes)

    Het Homarium.  

scan0013.jpg (668039 bytes)  

Op Deurne, 
Barrois FranÁois & Michel Diamant 
klaar voor hun eerste kreeftenvlucht 
naar Shannon - Sionna in Ierland
op 28 juni 1967 

 

De luchtwaardigheid van onze Invader A-B26, was na jaren buiten staan op de luchthaven te Deurne, NUL!

 

Hij is voor altijd op rust naar het luchtvaart museum te Brussel waar hij nog steeds te bewonderen staat.

Wij zijn daarvoor heel dankbaar!

 

Foto van en door
Mr. Hugo Teugels gemaakt

PlanetPicturs.net
                            
 

 

TOP Page

The End

 

Home